Kinokonsertti: Helsingin elävä muisti

Veli-Matti Hurtig

Koska:
25.4.2018 @ 18.00 – 19.30
2018-04-25T18:00:00+03:00
2018-04-25T19:30:00+03:00
Yhteystiedot:

Kinokonserteissa Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian aineryhmän opiskelijat säestävät Elävä muisti -arkiston materiaaleista kootun Helsinki-teemaisen elokuvakokoelman. Kinoonsertit ovat osa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian mykkäelokuvatyöpajaa ja ne toteutetaan yhteistyössä KAVI:n kanssa.

Ke 25.4. konsertissa säestettävät elokuvat:

Herää Helsinki (1939)

Ohjaus: Valentin Vaala

Tuotanto: Suomi-Filmi Oy

Ilmavan impressionistinen dokumenttielokuva pääkaupunkimme aamusta 1930-luvun lopulla. Valentin Vaalan ohjaamassa lyhytelokuvassa uninen kaupunki heräilee runollisen selostuksen siivittämänä. Nähtävyyksien lomassa ratikat siirtyvät vähitellen liikenteeseen ja Kauppatorilla herätään vilkkaaseen myyntiin

Musiikki: Teemu Vänskä

***

Suomi kutsuu (1932)

Tuotanto: Aho & Soldan

Elokuvaajat Heikki Aho ja Björn Soldan olivat Tulenkantajien aikalaisia. Velipuolet saivat taideteollisen koulutuksen Saksan Bauhaus-liikkeen piirissä. Ei ihme, että vuonna 1932 valmistunut Suomi kutsuu muotoutui teollisen modernisaation, kaupunkilaisuuden ja vitaalisen ulkoilmaelämän ylistykseksi.

Musiikki: Antti Suomalainen, Stephen Webb

***

Kallion paloasema (1938)

Tuotanto: Suomi-Filmi Oy

Kallion paloaseman esittelyä

Musiikki: Alejandro Montes de Oca, Juan de Dios Magdaleno

***

Suomenlinna (1947)

Tuotanto: Fenno-Filmi Oy

Musiikki: Emil Chieusse, Anssi Vättö, Seiji Kokeguchi

***

Kun elohopea laskee (1933)

Ohjaus: Heikki Aho, Björn Soldan

Tuotanto: Aho & Soldan

Aho & Soldanin impressionistinen dokumenttielokuva talven ensimmäisistä pakkaspäivistä Helsingissä. Luistinratajakso sisältää metaelokuvallista leikittelyä Dziga Vertovin hengessä: luisteleva kameramies on läsnä samaan aikaan sekä kameran takana, että sen edessä.

Musiikki: Mikael Pessi

***

Poika ja sukset (1937)

Ohjaus: Heikki Aho, Björn Soldan

Tuotanto: Aho & Soldan

Filmi on kertomus pojasta, jonka hartain toive on saada omat sukset. Hannes Kolehmaisen urheiluliikkeessä olisi kyllä komeat varusteet: sukset ja sauvat, leveälahkeiset housut, jumpperi ja tyylikäs hiihtolakki, mutta rahaa ei ole. Neuvokas poika päättä ansaita rahat uusiin välineisiin, ja lopulta pojasta tulee uusien suksien onnellinen omistaja. Ja tietysti hän voittaa sankarillisesti myös hiihtokilpailut ja voittaa palkinnoksi kaikkien pikkupoikien tavoitteleman lentomatkan Helsingin yllä.

Musiikki: Emil Chieusse ja Päivi Takala

Vapaa pääsy, tervetuloa!

Tapahtumapaikka: Metsäpurosali (Maunula-talo), Metsäpurontie 4

https://www.elavamuisti.fi/