Metsäsieni ja villiyrttikurssi

Heidi Aarnio Uutiset

Länsi-Pulssin kanssa yhteistyössä toteutettu Metsäsieni ja villiyrttikurssi, järjestettiin Maunulan lähimetsissä ja Maunula-talolla 2.-3.9.. Kurssin ohjaamisesta ja vetämisestä vastasi Stuntkokit Antti Ukkonen ja Tommi Ripatti. Tommi päivätyönään myös ohjaa ja kouluttaa työpajatoiminnan porukkaa Månsas Delissä, Maunula-talossa.

Kurssin osallistujamäärä on pienehkö, mutta sitäkin tehokkaampi! Raaka-aineiden keräyspäivä oli lauantaina, milloin porukka aloitti sienien ja yrttien metsästyksen Maunula-talolta, siirtyen siitä jalan kohti keskuspuistoa. Päiväkahvit ja eväät nautittiin Maunulan Majalla, mistä keräysretki jatkui ympäri kautta takaisin Maunula-talolle.

Varsinkin sientä löydettiin ihan mukava määrä. Erityisesti haperoa kasvoi metsässä tasaisesti, mutta paikoittain paljastui myös oivia tatti- , suppilovahvero- ja kantarelliapajia. Yrtit olivat jo tähän aikaan vuodesta vähissä, mutta ainakin ketunleipää ja apilaa oli metsässä reilusti. Marjoista mustikat, pihlajanmarjat, ruusunmarjat ja kypsäksi ehtineet puolukat täydensivät satoa mukavasti. Ruusunmarja- ja terälehtiapajat löytyivät lopuksi Maunulan katujen varsilta. Alkuruoan salaatin täydensi kivasti nuorisotalon edessä olevat istutuslaatikot.

Sunnuntaina kerho kokoontui Maunula-talolle, Månsas Delin keittiöön valmistamaan eväitä lauantain saaliista. S-Marketista haettiin kanaa, sekä maitotuotteet. Ryhmä suoriutui päivän haasteesta erinomaisesti! Porukka taisi itsekin hieman yllättyä siitä, että miten perus raaka-aineista saatiin syntymään annoksia, mitkä helposti kelpaisivat tasokkaankin à la carte-ravintolan ruokalistalle. Pääasiana oli kaikessa vielä se, että ruoan valmisti kurssilaiset. Toki Stuntkokit antoivat tiukan paikan tullen muutaman ammattilaisen vinkin. *kuvat annoksista resepteineen jutun lopussa

Kurssin aikana oli myös mukava jutella osallistujien kanssa elämästä ja ihmisistä Maunulassa ihan ylipäätään. Arvokasta tietoa asukkaiden mielenkiinnonkohteista ja tarpeista tuli tietoon näissäkin keskusteluissa. Tämän kaltaisille intensiivisille viikonloppukursseille on kysyntää ja tähän asiaan tullaan Maunula-talon toiminnan suunnittelussa kiinnittämään jatkossa huomiota. Oli kurssin- ja/tai kerhon teema mikä tahansa, on viikonlopun mittaisen ja keskitetyn kurssitoiminnan aikataulut helpompi sovittaa muihin menoihin, kuin sitoutuminen vaikkapa kerran viikossa, kuuden viikon ajaksi.

Viikonloppu oli erittäin rentouttava ja tuottava niin kurssilaisille, kuin henkilökunnallekin.
Kiitoksia vielä ja onnittelut erinomaisesta suorituksesta: Iida, Heli, Marjatta, Eila ja Carita.
Tommi ja Antti

Alkuun: Metsäsieni-bruschetta ja villiyrttisalaatti

Bruschetta:
Pala kauraleipää
Haperoita
Kermaa 
Voita
Parmesaania
Valkosipulia
Timjamia
Suolaa
Pippuria
Oliiviöljyä

Villiyrttisalaatti:
Ruohosipulia
Salaattia
Apilaa
Ketunleipää
Parsan varsia
Samettikukkaa

Vinegrette:
Oliiviöljyä
Omenaviinietikkaa
Sirtuunamehua
Hunajaa
Paahda leipä uunissa. Pannulle reilu nokare voita. Leikkaa valkosipulista ohuita lastuja ja heitä sekaan. Varo ettei valkosipuli pala. Anna voin varovasti hieman ruskistua ja heitä pannulle kourallinen ryöpättyjä, valutettuja ja pienemmäksi pilkottuja haperoita. Mikäli varastossa on suppilovahveroita tai kantarelleja, älä vaivaudu käsittelemään sieniä muuten, kuin siistimällä mullat ja roskat pois. Anna sienillä reilusti lämpöä, että saat ylimääräisen nesteen pois. Kun sienet alkavat ottamaan väriä, laita levy pienemmälle ja lisää pannulle tilkka kermaa ja muutama timjamin oksa. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna kerman keittyä kasaan. Ota pannu pois liedeltä ja kerää timjamin oksat pois. Kääntele sekaan kourallinen parmesaaniraastetta ja jätä lepäämään.

Revi yrtit ja salaatit pienemmäksi ja nypi kukan terälehdet. Sekoita vinegrette.
2 osaa oliiviöljyä, 1 osa sitruunamehua, 1 osa omenaviinitetikkaan, 2 osaa hunajaa.
Kääntele vinegrette salaatin sekaan. Mausta miedosti suolalla ja pippurilla.

Hankaa paahdettua leipää valkosipulin kynnellä, pirskota päälle hieman oliiviöljyä, nosta leivälle sienimuhennosta ja käytä pari minuuttia uunissa. Nosta leipä lautaselle, päälle salaattia, koristele kukan terälehdillä ja parsan varsilla.

Pääruoaksi: Tattirisottoa ja sitruuna-timjami-parmesaanikanaa
Risotto:
Tattia
Sekalaisia sieniä liemen keittoon
Oliiviöljyä
Valkoviinietikkaa
Risottoriisiä
Parmesaania
Voita
Mascarponea
Sipulia
Valkosipulia
Suolaa
Pippuria

Broileri:
Maustamattomia broilerin paistileikkeitä (luuton reisi)
Valkosipulia
Parmesaania
Timjamia
Sitruunan kuorta
Sitruunamehua
Suolaa
Pippuria
Paahda uunissa (200 astetta) sekalaiset sienet. Keitä paahdettuja sieniä sopivassa määrässä vettä. Poista sienet, jätä liemi liedelle pysymään lähes kiehuvana. Jätä uuni 175 asteeseen broileria varten.

Kuullota sipulit öljyssä. Lisää riisi ja jatka kuullottamista, kunnes riisi on läpikuultavaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon ruokalusikallinen valkoviinietikkaa ja anna kiehua kasaan. Keitä riisi kypsäksi lisäämällä sienilientä joukkoon vähän kerrallaan. Varo ettet keitä riisiä ylikypsäksi. Riisin tulee olla pehmeää, mutta purtavaa.

Liemen lisäämisen alkuvaiheessa, valmistellaan samalla broileri.

Kuullota kuumalla pannulla valkosipulin kynsiä ja timjamin oksia öljyssä. Poista kynnet ja oksat. Tarkoitus on maustaa öljy. Ruskista broilerit lähes kypsäksi pannulla ja nosta uunivuokaan. Mausta paiston aikana suolalla ja pippurilla. Muista koko ajan lisätä lientä risottoon!

Lisää uunivuokaan broilerien sekaan reilu kourallinen parmesaania, hyvä loraus oliiviöljyä, puolikkaan sitruunan mehu ja kuori, sekä muutama valkosipulin kynsi. Kääntele kaikki keskenään ja asettele vuokaan. Heitä mukaan vielä muutama timjamin oksa. Paista vuoassa loppuun 175 asteessa n. 15 min.
Takaisin risoton kimppuun

Siivuta tatit ja paista voissa pannulla.

Sekoita kostean riisin sekaan reilu nokare voita, puoli purkkia mascarponea, sekä roima kourallinen parmesaania. Sekoita. Kääntele joukkoon voissa paistettu tatti.

Nostele risottoa lautaselle, nosta päälle kaksi paistileikettä. Pirskota päälle oliiviöljyä, ripaus suolaa ja pippuria. Koristele timjamilla ja sitruunankuorella. Avotsie!

 

Jälkiruoaksi: Pihlajanmarja-ruusu-pannacottaa ja ruusunmarjapyreetä

Kuohukermaa
Vaniljasokeria
Ruusun terälehtiä
Ruusunmarjaa
Pihlajanmarjaa
Omenahilloa tarvittaessa
Sokeria

Liota liivatelehdet. Kaada kerma kattilaan ja lisää vaniljasokeri. Keitä ruusun terälehtiä hetki kermassa. Poista terälehdet. Kiehauta, nosta liedeltä ja vatkaa sekaan liivate. Kaada silikonisiin muffinivuokiin ja nosta jääkaappiin hyytymään. Voit käyttää myös metallisia vuokia, kunhan painelet tuorekelmun tasaiseksi vuokiin, jotta saat valmiit pannacotat ehjänä ulos vuoista.

Soseuta pihlajanmarjat. Maista. Jos ovat happamia, niin lisää joukkoon omenahilloa antamaan makeutta. Liota liivatelehdet. Kiehauta valmis sose ja lisää liivate. Kun kerma on hyytynyt sen verran, että se ei tunnu enää juoksevalta, kaada pihlajanmarjasose varovasti kerman päälle. Nosta takaisin jääkaappiin hyytymään.

Poista ruusunmarjoista siemenet ja roskat. Soseuta jäljelle jääneet marjat. Maista. Lisää sokeria tarvittaessa.

Kun pannacotta on hyytynyt, kippaa lautaselle, viereen ruusunmarjapyreetä. Koristeeksi ruusunterälehti ja sekalaisia marjoja.