Maunula-talon uusi tunnus kuvastaa alueen monipuolista luontoa

Jonna Pennanen Kirjasto, Maunula, Nuorisoasiainkeskus, Suunnittelu, Tunnus, Uutiset, Verkkokysely

Maunula-talon tunnukseksi on äänestyksen perusteella valittu M-kukka, joka sai 61 % äänistä. Toiseksi eniten sai ääniä puu- ja kolmanneksi palikka-tunnus. Alueen asukkaat olivat mukana valitsemassa ja äänestämässä tunnusta.

Äänet jakautuivat Maunula-talon nettisivukyselyn, johon saatiin 519 vastausta, ja raadin ääniin.

Raatiin kuuluivat Maunulan kirjaston johtaja Anne Dikert, Helsingin työväenopiston tilapalveluvastaava Jussi Suomaa ja Maunula-Seuran ja Maunulan demokratiahankkeen aktivisti Liisa Lohtander. Raadin puheenjohtajana toimi Maunulan nuorisotyöyksikön toiminnanjohtaja Antti Sarpo.

– M-kirjaimella koettiin olevan selkeä yhteys talon sijaintipaikkaan ja talon nimeen. Ilme on raikas ja helppo tunnistaa ja selittää muille. Ilmeen yksinkertaisuus ja selkeys mahdollistaa sen käyttämisen graafisina elementteinä eri yhteyksissä. Ja tietysti suuri osa vastanneista kannatti M-kukkaa, Antti Sarpo kertoo.

Antti Sarpo on nuorisoasiainkeskuksen organisaatiouudistuksen myötä uuden Maunulan nuorisotyöyksikön toiminnanjohtaja ja ollut mukana hankkeessa vuoden alusta alkaen. Antti vastaa Maunulan alueen nuorisotyöstä ja myös Maunula-talossa tapahtuvasta nuorisotyöstä.

Helsingin työväenopiston tilapalveluvastaava Jussi Suomaa on ollut mukana Maunula-talon suunnittelussa kaksi vuotta. Hän on osallistunut talon suunnittelu- ja työmaakokouksiin. Suomaa on myös mukana hallintokuntien ja arkkitehtitoimiston yhteisissä kokouksissa sekä asukastapaamisissa.

Anne Dikert puolestaan on ollut mukana hankkeessa kirjaston edustajana vuodesta 2006 lähtien. Hän on ollut tekemässä mm. rakennus-, sisustus- ja toimintasuunnitelmia.

Liisa Lohtander kutsuttiin raatiin valitsemaan talotunnusta Maunulan asukkaana sekä Maunula-seuran ja Maunulan demokratiahankkeen edustajana.

– Odotan mielenkiinnolla, miten asukkaiden kädenjälki näkyy talon sisällöissä ja toiminnassa tulevaisuudessa, Liisa sanoo.

 

Tarinoita Maunulasta

Tunnuksen on suunnitellut Helsingin kaupunginkirjaston graafinen suunnittelija Valpuri Liimatainen, joka inspiroitui Maunulan luonnosta.

Maunulassa on mm. uusi kotikaupunkipolku, jonka teema on luonnon kiertokulku ja monimuotoisuus. Maunulassa on myös esimerkiksi viljelypalsta-alue ja paljon vihertäviä pihoja.

– Tunnus kuvastaa kaikkea Maunulassa kasvavaa vihreää, mutta myös polkuja, risteyksiä ja kohtaamisia ihmisten ja luon­non välillä. Maunula-talosta tulee kauniille pihalle keskelle Maunulaa ihmisten kohtaamispaikka, jossa syntyy uusia tarinoita. Tunnus ei siis ole vaan ”kukka” vaan kuvastaa myös ympärillä olevaa luontoa, polkuja, ihmisiä, heidän tarinoitaan ja kohtaamisiaan, Valpuri kuvailee.

Marraskuussa 2016 valmistuva Maunula-talo on suunnittelun alkuvaiheista lähtien ollut Helsingin kaupungin ja maunulalaisten yhteinen ponnistus. Talohanke tukee asukkaiden toivetta viihtyisästä keskustasta, jossa on hyvä asioida, opiskella ja harrastaa. Talo ja sen toimintamalli edistävät alueen yhteisöllisyyttä, kotoutumista ja kansalaisaktiivisuutta.

Teksti: Ulla Paukku
Kuva: Nilla Varpunen