Maunula-talon henkilökunta tutustui toisiinsa

Veli-Matti Hurtig Kirjasto, Maunula, Neuvottelukunta, Nuorisoasiainkeskus, Työntekijät, Työväenopisto, Uutiset

Maunula-talon tuleva henkilökunta ja kolme talon neuvottelukunnan asukasedustajaa vietti lokakuisen iltapäivän Maunulan Majalla toisiinsa tutustuen ja pohtien tulevaa. Ensimmäistä kertaa Helsingissä – ja nähtävästi myös koko Suomessa – otetaan käyttöön talo, jota on tehty yhteistyössä asukkaiden kanssa. ”Hämmentävää, että palaverissa on asukkaita mukana”, kuvaili tuntojaan nuoriso-ohjaaja Tommi Ripatti. ”Mullistavaa!”

Mullistavaa on koko Maunula-talon malli: kirjasto, nuorisotalo ja työväenopisto toimivat tiiviissä yhteistyössä asukkaiden kanssa. Taloa varten on kehitetty oma toimintamalli, jossa asukkaiden mielipiteet vaikuttavat muun muassa talon tarjontaan. ”Nyt tarvitaan vielä yhteiset pelisäännöt, kuinka tiloja saadaan asukkaiden käyttöön”, mietti talon neuvottelukunnan asukasedustaja Tapani Kontiala.

20161004_143112
Neuvottelukunnan näkökannoista keskusteltiin.

Pelisääntöjä tarvitaan muuhunkin kuin tilavuokriin. Tapaamisessa listattiin mieltä askarruttavia kysymyksiä ja keskusteltiin niistä. Kuka päättää talon esitysten taiteellisesta linjauksesta? Teemmekö yhteistyötä sosiaali- ja liikuntavirastojen kanssa? Entä kulttuurikeskuksen? Pääsevätkö koirat Maunula-taloon? Kaikkiin kysymyksiin ei ole vielä valmiita vastauksia. Monen asian hoito hakee vielä muotoaan. Selvää on kuitenkin se, että tapa toimia on uudenlainen ja kokeilukulttuuri tulee kukoistamaan Maunulassa. Nuorisopuolella kokeileminen on tuttu juttu. ”Me voidaan hullutella ja testata kaikenlaista, ilman että joudutaan hirsipuuhun. Kaikki ei aina välttämättä onnistu. Ruutibudjetti on hyvä esimerkki onnistumisesta – mallihan on levinnyt nyt Maunula-taloonkin”, kertoi Tommi Ripatti muille nuorisotyöstä.


Kaikki opettavat toisiaan

Yhdessä oleminen ja yhdessä tekeminen kuuluvat olennaisena Maunula-taloon. Keskusteluissa nousi esille, että talossa kaikki voivat oppia toisiltaan. Nuoret voivat opettaa mummoille kännyköiden käyttöä, mummot puolestaan nuorille vaikkapa mankelointia. Myös työntekijöiden osaaminen päätettiin kartoittaa, jotta kaikkien taidot pääsevät käyttöön. ”Olen ihan varma, että myös asukkailla sekä alueen taiteilijoilla ja kulttuuriväellä olisi paljon annettavaa taloon, mikäli niin vain halutaan”, asukasedustaja Jaana Taskinen sanoi.

Maunula-talon toivottiin toimivan porttina alueen muiden yhteisöjen järjestämien aktiviteettien pariin. Tärkeänä pidettiin myös synkronointia Saunabaarin kanssa. Yhtä mieltä oltiin siitä, että asukkaita ei haluta juoksuttaa luukulta toiselle. Ihannetilanne onkin, että talon työntekijät tietävät toistensa työstä ja siitä, mitä talossa tapahtuu.

20161004_143045
Tutustuminen toisten töihin alkoi jo.

Maunula-talo on viittä vaille luovutusvalmis. Avaimet taloon saadaan lokakuun 17. päivänä. Koko talo ei kuitenkaan valmistu kerralla. Kirjasto ja monitoimisali ovat näillä näkymin valmiina marraskuun lopussa. Sen jälkeen alkaa tavaroiden muutto ja kirjaston hyllyjen täyttö. Ovet pyritään avaamaan joulun tietämillä. Virallista avajaisviikkoa vietetään 30.1.–4.2.2017.

 

Teksti: Mari Larkovirta
Kuvat: Tapani Kontiala ja Mari Larkovirta