Underground-miehen sydän sykkii vastavirtaan

Veli-Matti Hurtig Asukkaat, Maunula, Maunula-talo, Uutinen

Henkilökuvassa maunulalainen Pohjoisen klubin organisaattori Mikko Heikkonen.

Maunula-talolla on viimeisen vuoden aikana kuulunut monenlainen musiikkityyli. Välillä on kuljettu tavanomaisista poluista vähän sivummallekin. Metsäpurosalissa on kuultu livenä milloin punkia, heviä, etnoa, jazzia, räppiä milloin electronista musiikkia. Yksi toimintakonsepti on Pohjoinen klubi, jonka puuhamiehenä on viime ajat ollut musiikin monitoimimies Mikko Heikkonen.

  • Olin parissakin eri bändissä käynyt Maunula-talolla soittamassa. Sitten eräällä kerralla työväenopiston mediasuunnittelija Mikko Kettunen pyysi minua mukaan organisoimaan yhtä klubia, pohtimaan artistikokonaisuuksia ja teemoja. Lupauduin mukaan ja siitä se sitten lähti. Ensimmäisenä olin järjestämässä elektronisen musiikin klubia.

Pohjoisen klubin tarkoituksen on tarjota ilmaisia ja ikärajattomia konsertteja alueella kaikille halukkaille. Mukaan järjestelyihin ovat tervetulleita kaikki tapahtumatuotannosta kiinnostuneet maunulalaiset ja muut aktiivit. Talon puolelta mukana on ollut kirjasto, työväenopisto ja talon muuta henkilökuntaa. Rahoitus on saatu kaupungilta. Klubeilla on tullut väkeä eri puolilta kaupunkia 200-300 henkilöä per ilta.

  • Alkuillasta on voinut olla hyvinkin pieniä lapsia vanhempiensa seurassa. Loppuillasta yleisö on vaihtunut hiukan varttuneempaan väkeen. Tavoitteena olisi saada paikalle entistä enemmän myös nuoria, joille ei ole muutoin niin paljon musiikkitarjontaa.

Bändit verkostoista

Heikkonen on tähän mennessä organisoinut Maunula-talolle kahdeksan klubia. Niiden lisäksi hän on järjestänyt talolle myös paripäiväiset etnofestarit. Klubijärjestäjän hommia helpottavat verkostot, joita hän on ehtinyt kerryttää useiden vuosien ajan. Jos itselle joku musiikkigenre on ollut tuntemattomampi, niin joku kaveri on aina osannut vinkata teemaan sopivia bändejä. Musiikkipiirit ovat tulleet tutuksi käymällä itse ahkerasti keikoilla; olemalla silmät ja korvat auki. Toki omien bändien kiertueilla alan ihmisiin on törmännyt. Kotimaan lisäksi on esitetty ”räminärokkia” ulkomaita myöten.

  • Aika hyvin tunnen underground-kulttuurista ihmisiä. Siellä ei piitata niinkään, mitä isommassa kuvassa populaarikulttuurissa tapahtuu. Tehdään asioita omilla ehdoilla. Klubijärjestämisen ehtona olen pitänyt sitä, että niistä tulee juuri sellaisia, joihin itsekin olisin valmis menemään.

Heikkosen oma keikkailu alkoi jo 16-vuotiaana Lappeenrannassa. Nuoruusvuosina aloitettiin tehdä kaveriporukassa myös omakustannelevyjä. Sittemmin asuinpaikka on vaihtunut Helsinkiin ja mukaan on tullut oma levy-yhtiö If Society, jolle on kertynyt 80 julkaisua.

Nimekkäimpiä bändejä yrityksen listoilla on oululainen kulttiyhtye Radiopuhelimet. Maunulalaista vertakin firman listoilta löytyy, Sekret Teknikin ja Sur-Rurin kokoonpanoista.

  • Ehtona on ollut se, että bändi myös keikkailee. Etupäässä tuottamani levyt ovat olleet vinyylejä. Mieluummin teen pientä harrastelijamaista työtä kuin isojen räiskyvien budjettien hommia.

Heikkonen esiintyy bändeineen edelleen itsekin ahkerasti. Haastattelun jälkeisellä viikolla hänen kalenterissaan lukee Tampere, Muonio, Seinäjoki ja Oulu.  Omissa bändikuvioissa on ollut myös pysyvyyttä. Hero Dishonest juhlii tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan ja Echo is Your Love on ollut voimissaan sitäkin pidempään.

Ei ryppyotsaista meininkiä

Maunula-talo on Heikkosen mukaan ollut helppo yhteystyökumppani. Ideoita on haluttu ottaa vastaan ja henkilökunta on ollut ystävällistä. Käytössä on hieno iso sali, jossa on hyvä äänentoistotekniikka. Sijainniltaan talo on myös hyvällä paikalla.  Välitön meininki on tehnyt sen, että tapahtumiin on ollut matalakynnys tulla niin artistien kuin yleisönkin.

  • Moni muusiko on aluksi ollut vähän kysymysmerkkinä, mihin ovat mahtaneetkaan tulla. Sitten he ovat huomanneet, että tämähän on oikein toimiva talo. Kaikki ryppyotsaisuus on ollut poissa.

Livemusiikin lisäksi klubeilla on järjestetty usein myös muuta ohjelmaa ympäri taloa. tapahtumissa  on ollut mahdollisuus myös anniskeluun. Heikkosen mukaan Maunula on vuosien varrella paljon elävöitynyt. Omassa taloyhtiössäkin on muusikkoja ja musiikilla itsensä elättäviä ihmisiä.

  • Kaikkea potentiaalia ei varmasti vielä ole saatu irti. Maunula Electronicin maine on kiirinyt jo niin, että sillä olisi varmasti mahdollisuuksia levitä Maunula-talon ulkopuolelle kaupunkiosafestivaaliksi asti.

Vapaaehtoisia kaivataan

Heikkosen oma elämä on hyvin aikataulutettu ja ihmetellä pitää, missä on hänen varsinainen vapaa-aikansa. Musiikkihommien lisäksi mies kun käy päivätöissä erityisopettajana ja yhtälailla hänellä on perhe. Tulevaisuuden suunnitelmissa onkin tehdä menoihin hivenen väljyyttä, jättää keikkajärjestelyt vähemmälle ja keskittyä enemmän oman musiikin tekemiseen. Uudelle klubijärjestäjälle olisikin nyt siis tilausta.

  • Klubien organisointi on yllättävän isotöistä hommaa. Moni asia vaatii valtavasti yhteydenottoja, sähköpostiviestittelyä ja markkinointikin vie oman aikansa. Viime metreille saa myös miettiä, ketkä tulevat paikalle ja miten ilta lopulta menee.

Taloon päin Heikkosen toiveena olisi, että tuotannon puolella saataisiin pysyvämpää henkilökuntaa, vakituottajalle ja vakituiselle salitekniikan ammattilaiselle olisi tarvetta. Vapaaehtoisia myös kaivattaisiin bändi-iltoihin lisää.

  • Lisäkäsipareille on aina tilausta. Homma on tuolien kantelua, aulan järjestelyä, miksaajan auttamista, soittokamojen kantamista ja siivoamista tapahtumien jälkeen. Kannattaa vaan rohkeasti ottaa yhteyttä ja tulla mukaan!

Mikäli olet kiinnostunut vapaaehtoistyöstä Maunula-talolla ota yhteyttä: emmi.komlosi@hel.fi