Månsas Delissä kokataan ja kasvatetaan rohkeutta

Veli-Matti Hurtig Uutiset

Maunula-talon käytäville tuoksuu usein tuore pulla. Hyvänmielen tuulahdus kantautuu hajuaistiin talon toisen kerroksen kahvila Månsas Delistä.

Vajaat kolme vuotta toiminut kahvila ei ole ihan mikä tahansa yritys. Itse asiassa se ei ole perinteinen yritys lainkaan, sillä paikan tarkoitus ei ole tuottaa rahallista voittoa vaan ennemminkin osaamisen pääomaa nuorille. Kahvilan työntekijät ovat 17-29 –vuotiaita työkokeilijoita, jotka hakevat kahvilatyön kautta uutta suuntaa elämälleen. Harjoittelun ohessa he voivat suorittaa alan opintoja ja saada ohjausta työnhakuun.

 – Nuorisotyötä on monenlaista. Månsas Delin kautta saavutamme eri ikäistä porukkaa, kuin perinteisellä avoimella nuorisotyöllä. Tänne tulleet ovat olleet vailla koulutus- tai työpaikkaa ja elämän suunta voi olla hieman hakusessa. Osa heistä on myös alanvaihtajia, kertoo kahvilan toinen vastaava Riikka Valkonen, joka on ammatiltaan nuoriso-ohjaaja. Riikan työpari Maiju Alakurtti on yhteisöpedagogi. Molempien työnantaja on Helsingin kaupungin nuorisotoimi. Opetusmenetelmissä näkyy molempien nuorisotyötausta.

  • Täällä ohjataan ja kuunnellaan. Työ ei myöskään ole pakkotahtista. Ruuanlaiton ohessa päästään nuoren kanssa usein muihinkin keskusteluihin. Sitä kautta syntyy luottamus. Muiden työkokeilijoiden vertaistuki on voimauttavaa. Se on aivan eri, kuin jos he olisivat yksin tulleet uutena työyhteisöön.

Mahdollisuus ammattitutkintoon

Kahvilan yhteistyökumppaneita ovat Stadin ammattiopisto (SAO) ja helsinkiläinen pienpaahtimo Kaffa Roastery. Ammattiopistosta tulee peruskoulutus työhön, ja kahvit taas ostetaan jälkimmäisestä. Kaffa Roastery tarjoaa nuorille myös työpajoja ja lähtötason opetuksen baristan taitoihin. SAO:n ja ohjaajien kautta hiotaan ansioluettelot ajan tasalle ja tehdään hakuja koulujen yhteishaussa. Jokainen oppilas suorittaa myös hygieniapassikoulutuksen ja halutessaan myös anniskelupassin. 

Tavallinen tie työkokeilijaksi on löytää Månsas Deli Helsingin kaupungin Ohjaamon, ammattiopiston tai TE-toimiston kautta. Työkokeilun alussa koulun puolelta tulee pari opettajaa kyselemään nuoren kiinnostusta opiskeluihin.

Månsas Delin työntekijöillä on mahdollisuus suorittaa 15 opintopisteen kahvilapalveluiden ammattitutkinto. Se koostuu kolmesta osiosta: Seppo-oppimispelialustasta, oman osaamisen tunnistamisesta ja näytöstä. Ensimmäinen on verkossa oleva oppimisympäristö, jossa suoritetaan reitin varrella opettajan antamia tehtäviä ja saadaan niistä sitten palautetta ja pisteitä.

– Eli oppilas tekee periaatteessa ihan sitä samaa mitä koulussa, mutta vähän eri menetelmällä. Näytöissä sitten katsotaan käytännön osaaminen keittiössä ja asiakaspalvelutilanteessa, kertoo Riikka.

Itse tehtyä

Perinteisten kahvilatuotteiden lisäksi Månsas Delissä on joka päivä tarjolla myös keittolounas.

Kattilassa porisee milloin minkäkinlainen herkkukeitto.

– Lohikeitto ja bouillabaisse ovat asiakkaiden suosikkeja. Hernekeitto ja pannari ovat myös monen ikisuosikki, kertoo Riikka.  

Suurin osa lounasasiakkaista on eläkeläisiä tai aivan pienten lasten vanhempia. Toki kehuja keräävä edullinen ruoka tuo Månsas Deliin muitakin kävijöitä.  Eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat saavat lounaasta myös alennuksen.

Kahvilan perusperiaate on se, että kaikki tuotteet pyritään tekemään alusta lähtien itse, eikä tukusta osteta valmiita pakkauksia. Porkkanat kuoritaan ja pilkotaan, kalaliemet varmistetaan ja pullat leivotaan. Leipä ostetaan valmiina, mutta itse sekin tehdään silloin, kun on tarpeeksi vain aikaa.

  • Lounaslistan katsomme yhdessä Maijun kanssa vuoroviikoin nuorten kanssa; muuten työkokeilijat saavat itse hyvin paljon vaikuttaa siihen, mitä tarjottavaa meillä kulloinkin on.

Asiakkaita Månsas Delillä on ollut ihan riittämiin. Itse asiassa lounasaikaa piti lyhentää, koska ruoka loppui liian usein kesken.  Resurssit eivät riitä suurempaan määrään, sillä kahvilassa ei ole suurkeittiötä ja työntekijät ovat vasta opettelemassa alaa.

Månsas Delin tyyppistä nuorisotyöllistävää kahvilatoimintaa on Helsingissä vain kahdessa muussa paikassa: Vuosaaressa Villa Ullaksessa ja Kallion Kinaporin monipuolisessa palvelukeskuksessa kahvila Aleksissa.

  • Villa Ullaksessa toimitaan huomattavasti tiukemman sapluunan mukaan. Meillä ei ole niin tarkkoja reunaehtoja tekemiselle, ja työkokeilijoilla on enemmän valinnan vapautta. Töitä se toki teettää meille enemmän.

Rohkeita tekoja

Riikka kertoo, ettei ole työurallaan aiemmin missään nähnyt nuorissa niin nopeaa muutosta kuin Månsas Delissä. Siitäkin huolimatta, että naisella on takanaan pitkä nuorisotyön kokemus ja useita tehtäviä koulutuksen puolelta.

  • Aluksi moni on sanonut, ettei elämässään ole koskaan aiemmin ruokaa tehnyt. Ei se mitään. Sitten vaan aloitetaan ja koko ajan edetään aivan pienin askelin. Pikkuhiljaa toiston kautta opitaan. Ei perusruuanlaitto ole rakettitiedettä.

Onnistumisten kautta itsevarmuus ja rohkeus kasvavat. Ruuanlaiton ohessa opitaan siten paljon muutakin. Kahvilatyössä arempikin oppija joutuu pakostakin sosiaalisiin tilanteisiin.

  • Kun vertaa porukan ujoimman pojan lähtötilannetta ja hänessä tapahtunutta kehitystä, niin se on ollut aivan huikeaa nähtävää.  Kyllä hymyt ovat olleet myös leveitä siitäkin, kun nuori on saanut positiivista palautetta suoraan asiakkailta.

Kesäihmisiä ja jäätelöä

Månsas Deli on avoinna koko kesän. Kesä on tuonut myös kesätyöntekijät, jäätelön ja ulos pihalle vietävän kahvikärryn. Elokuussa kahvila sulkee ovensa muutamaksi viikoksi remontin ja inventaarion takia. Tulevaisuudessa kahvilan viihtyvyyttä on tarkoitus lisätä.

Uusia työkokeilijoita Månsas Deliin haetaan enemmän tai vähemmän jatkuvasti.

  • Ihanteellisin tilanne olisi se, että opiskelijat olisivat puoli vuotta harjoittelussa ja siitä sujuvasti jatkaisi uusi ryhmä. Elämäntilanteet kuitenkin vaihtuvat: joku saa töitä, joku lähtee opiskelemaan ja toiselle jakso jo alun perinkin tehtiin lyhyemmäksi.

Månsas Deli on antanut aurinkoa ja tulevaisuuden uskoa jo monelle nuorelle. Vuosittain työkokeilujaksolla käy lähes 30 nuoria. Osa heistä on lähtenyt jatkamaan ravintola-alalle.