Maunula tanssi ja soi!

Heidi Aarnio Uutiset

Maunula-talo avasi ovensa joulukuussa 2016, mutta vasta tammikuun 2017 lopulla rävähti: talon työntekijöistä ja asukkaista koostunut valmistelutiimi oli saanut koottua mm. sähköisen ehdotusalustan kautta tulleista tarjokkaista koko viikoksi täyden kattauksen taidetta ja kulttuuria kaikenikäisille. Tarjolla oli runoutta, sirkusta, mediataidetta, orkesterimusiikkia, kansanmusiikkia, jazzia, hiphoppia, räppiä, tanssiryhmiä ja kirjailijavieraana mm. Finlandia-voittaja Jukka Viikilä.

Viikon viidessäkymmenessä tilaisuudessa nähtiin ja kuultiin yli kahtasataa esiintyjää. Osa esiintyjistä oli talon omia työntekijöitä: kirjaston Lauri piti viikon aikana satutunteja ja soitti haitaria täyden salin keränneessä seurakunnan kanssa yhdessä toteutetussa satumuskarissa.

Viikon musiikkitarjonta oli erittäin monipuolista. Pakilan musiikkiopiston orkesteri soitti täydelle salille torstaina päivällä. Konsertti oli suuri elämys erityisesti alueen päiväkotien ja koulujen lapsille.

Kärtsy Hatakan ja yhtyeen konsertti oli yksi viikon odotetuimmista tapahtumista. Kärtsyn bändi soitti ääriään myöden täydelle salille Maunulassa 70-luvulla vaikuttaneen Flatus-yhtyeen musiikkia. Illan konsertti toteutettiin Maunula-talon ja Maunula-seuran yhteistuotantona. Maunula-seura teki mahdolliseksi Kärtsy plays Flatus -levyn tuotannon osana paikallisen musiikkiperinteen tallentamista.

Iiro Rantalan konsertti oli osalle kävijöistä viikon kohokohta. Metsäpuro-sali oli viimeistä paikkaa myöden täynnä kun Maunulasta kotoisin oleva jazz-pianisti asteli flyygelin ääreen. Illan aikana saatiin kuulla lukuisia Rantalan omia sävellyksiä ja nauttia taiteilijan lämpimästä huumorista. Jazzia kuultiin myös Minna Karttusen ja Riitta Keräsen laulamana ja soittamana.

Liikkeen, tanssin ja sirkuksen merkitys näkyi viikon aikana monella tavalla. Maunulan naisvoimistelijoiden sirkusesityksessä nähtiin viikon nuorimpia esiintyjiä.

Perjantai-illan hiphop-bileiden pääesiintyjiksi saapuivat Musta Barbaari ja Prinssi Jusuf. Nuoren polven räppäreistä esiintyivät Satu ja Aseveljet. Nuorisotyöntekijät ilahduttivat illan juhlaväkeä tarjoamalla popcorn-pussit ja mehua. Talon kahvila Månsas Deli oli avajaisviikolla joka päivä auki iltakahdeksaan asti.

Helsinki-mallin molemmat kulttuurihankkeet olivat esillä talossa, samoin M-Cultin mediataiteideteokset olivat nähtävillä koko viikon.

Viikko huipentui viralliseen avajaisjuhlaan. Apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen totesi avajaispuheessaan, että Maunula-talo on esimerkki koko kaupungille uudenlaisesta osallistumisesta. Arkkitehti Mikko Summanen kertoi, kuinka taloa työstettiin pitkään asukkaiden kanssa ja heidän kädenjälkensä näkyy talossa. Lavalla olivat myös maunulalaiset Emilia Palonen ja Tapani Kontiala. Palonen korosti, että taloa suunniteltiin rauhassa asukasvetoisesti, olihan se vain ”tavallinen lähiönuta, kirjasto ja työvis”, vaikka lopputulos toimintamalleineen kiinnostaa ympäri kaupunkia ja ulkomaita.

 

Talon neuvottelukuntaan asukasedustajaksi valittu Kontiala korosti, kuinka taloa oli odotettu vuosikymmenet ja toivoi, että demokratia talon toiminnassa toimisi jatkossakin mahdollisimman hyvin.

Kansainvälinen naiskuoro nimeltä Maailma-kuoro toi juhlaan tervehdyksenä kansanlaulun ja uuden suomalaisen sävellysmusiikin kautta. Muita esiintyjiä olivat Kansallisteatterin Maunulan maisema -hankkeen Martin Hackenberg ja Ilona Korhonen.

Lauantai-iltana Metsäpuro salissa pidettiin perinteiset tanssit. Tanssiparien innostus näytti, että Maunula-talon suunnitteluvaiheessa hartaasti toivotuille tansseille on todella kysyntää.