Maunula House

Maunula House is a culture and community centre located at the edge of Maunulanpuisto park that offers a wide range of cultural and recreational services for everyone. At Maunula House, anyone can express themselves, try their hand at and learn new things and meet and learn from their peers. Everyone is welcome at Maunula House.

The diverse activities of Maunula House are organised by Helsinki City Library, the Youth Department and the Finnish Adult Education Centre in collaboration with the house’s users. The residents of Maunula have been taking part in this collaboration since the planning and construction of the house.

Maunula House serves as the first culture and community centre in Helsinki to trial participatory budgeting. In participatory budgeting, some of the decision-making power and funds intended for developing operations are given to the users of the house. Participatory budgeting is used to create the foundations for the house’s operating plan and allocate resources based on users’ wishes. This allows municipal residents to be engaged in the annual planning of the house and all the stages of budget allocation: from idea generation and planning to voting and making decisions about activities.

Citizens can also participate in the operations of Maunula House through residents’ forums and as members of the Advisory Board. The Advisory Board, along with the staff, is responsible for the operations of the community centre and consists of three members and three deputy members, who are selected annually.

The planning of Maunula House’s operations for 2017 started in early 2016 with the gathering of ideas. The resulting survey was responded to by approximately 200 residents. In connection to the survey, 519 people also voted for the emblem of Maunula House, which can be seen below.

Maunula House in a nutshell

Metsäpurontie 4, 00630 Helsinki

  • Opened in December 2016
  • Resident cooperation project
  • Services provided by Helsinki City Library, the Finnish Adult Education Centre and the Youth Department
  • Floor area 2,200m2
  • Designed by K2S Architects