Maunula-taloa on toivottu monta vuosikymmentä

Maunulatalo Historia, Kirjasto, Nuorisoasiainkeskus, Työmaa, Työväenopisto, Uutiset

”Jo 1970-luvulla syntyi ajatus monitoimitalojen rakentamiseksi uusiin, kasvaviin lähiöihin. Kirjastot, opetus- ja kulttuuritoiminta sekä erilaisten kansalaisjärjestöjen toiminta vaativat omia tiloja.

Ensimmäinen monitoimitalo oli nykyinen Stoa. Ajan vanavedessä toteutuivat Malmitalo ja Kanneltalo. Seuraavana vuorossa oleva Maunulan monitoimitalo pantiin jäihin säästösyistä. Talon toimintaa ja siihen tulevia tiloja oli tuolloin jo hahmoteltu kulttuuriasiainkeskuksen johdolla. Mukana olivat myös mm. kirjasto ja työväenopisto.

Idea ja ajatus jäivät elämään. Alueen asukkaat ja järjestöt ottivat monessa yhteydessä talotoiveen aina uudestaan esille esimerkiksi pormestarin asukasilloissa.  Alueen kehittämiseksi perustetun yhteissuunnittelutyöryhmän raportissa talon saaminen nousi keskeiseksi tekijäksi uuden Maunulan luomiseksi.

2000-luvulla ideaa alettiin jälleen työstää, nyt kirjaston, työväenopiston ja nuorisoasiainkeskuksen voimin. Uusia näkemyksiä haettiin Lontoosta. Siellä olivat syntyneet 1990-luvulla ns. Idea Storet, joissa elinikäinen oppiminen ja asukkaiden monitoimisuus ja osaaminen oli otettu suunnittelun lähtökohdaksi.

Mukana matkalla ja keskeisenä ideoijana Maunula-talon taipaleella on ollut Maunulan kirjaston johtaja Anne Dikert.

Maunula Helsingin ensimmäisenä ja vanhimpana lähiönä ansaitsee talon, jossa asukkaat ja alueen eri toimijat voivat kohdata monessa tasossa, opiskelu- ja kulttuuritoiminnassa, yhdessä toteuttamisessa ja osallistumisessa.

Asukkaille – niin nuorille kuin vähän vanhemmille – toivon talon viestittävän ja toteuttavan luottamusta ja arvostusta omaehtoiseen toimintaan.

Nykyinen Maunula on liikenteen solmukohta – pysähdyspaikka sosiaaliseen sivistykseen ja elämään!”

Kaarina Vattula, Työväenopiston Pohjoisen alueopiston aluerehtori emerita
Yhteistyössä ja mukana talon eri suunnitteluvaiheissa vuosikymmenien ajan

Jaa Facebookissa tai Twitterissä