Maunula-talon rakennusprojekti on Mika Malkin hyppysissä

Jonna Pennanen Kirjasto, Maunula, Nuorisoasiainkeskus, Työmaa, Työntekijät, Työväenopisto

Aurinko paistaa kirkkaasti, kun kävelen kohti työmaata. Tarkoitukseni on haastatella Tilakeskuksen projektipäällikköä, Mika Malkkia, uuteen Maunula-taloon liittyen. Saapuessani paikalle työ on täydessä käynnissä, ja jättimäisen kokoisia laatikoita ja rakennusmateriaalia nostetaan työkoneiden voimin ylös korkeuksiin.

Työmaakopin portailla seisoo mies kypärä päässä. Kerron asiani ja kuinka ollakaan, ensimmäinen vastaantulija on juuri haastateltavani.

Siirrymme työmaaparakkiin haastattelua varten. Parakissa on tukahduttavan kuuma, vaikka ulkona asteita ei ole vielä montakaan. Ensimmäinen kärpänenkin on jo herännyt talvihorroksestaan.

Kerro hieman itsestäsi.

– Olen Mika Malkki ja työskentelen Tilakeskuksessa rakennuttajainsinöörinä. Olen ollut Helsingin kaupungin palkkalistoilla vajaat neljä vuotta.

Mikä on Tilakeskuksen rooli tässä hankkeessa?

– Tilakeskus vastaa tiloista kokonaisuudessaan. Ensin huolehtii rakentamisesta ja sen jälkeen toimii tilojen omistajan roolissa. Käytännössä siis ylläpitää rakennusta, eli hoitaa ylläpitokulut, lämmöt jne. Muut tahot ovat jatkossa sopimussuhteessa Tilakeskuksen kanssa eli vuokralaisina.

Kuinka suuresta projektista Maunula-talon rakentamisessa on kyse? Paljonko työvoimaa tällaisen projektin läpivientiin tarvitaan?

– Tämä projekti on hankkeena keskisuuri. Paljon tehdään 5–6 miljoonan euron budjetin päiväkoteja, Maunula-talon budjetti on 9 miljoonaa. Loppujen lopuksi tämän kokoluokan hankkeita on aika vähän. Tällä hetkellä työmaalla on noin 50 rakennusmiestä, lisäksi suunnittelijat ja muut tahot.

Työmaa netti
Työ täydessä vauhdissa. Mustan muovin
peittämään seinustaan tulee iso lasiseinä.

Onko projekti edennyt aikataulussa?

– Rakentaminen alkoi toukokuussa 2015. On edennyt suurin piirtein aikataulussa, pieniä aikataulupaineita on. Lähiaikoina tarkentuu loppuajan aikataulu.

Mikä on oma osuutesi tässä kokonaiskakussa?

– Olen tämän projektin vastuuhenkilö. Kaikki langat Tilakeskuksen osalta ovat loppu viimeksi minun käsissäni. Tulin mukaan hankkeeseen syksyllä 2013. Kaupunginhallitus hyväksyi hankesuunnitelman 3.2.2014.

Mikä on ollut mielenkiintoisinta tässä projektissa?

– Mielenkiintoisinta on, että tämä on kolmen käyttäjän talo (kirjasto, nuorisotalo ja työväenopisto). Lisäksi tämä on demokratiapilotti. Maunulalaiset aktiivit ovat olleet alusta lähtien mukana. Se tuo paikallista tarvetta esiin, ja asioista on ollut hyvää keskustelua. Toiveita on kuunneltu ajoissa, eli on voitu vielä vaikuttaa.

Entä mikä on ollut haasteellisinta tässä projektissa?

– Haasteellisinta on ollut tontin monimuotoisuus. Tontti on malliltaan kuin kirveenvarsi, eli tontti saneli talon mallin. Tontti tulee ihan täyteen rakennetuksi. Lisäksi talo on kokoonsa nähden aika haastava rakennelma.

Kuinka paljon arkkitehtuuriset ratkaisut sanelevat teidän työtänne tässä vaiheessa?

– Arkkitehtitoimisto K2S Oy:n arkkitehtisuunnittelija on tehnyt työnsä pitkälti jo kauan sitten. Se, että rakennus on näkyvällä paikalla asettaa omat vaatimuksensa. Mielestäni on päästy hyvin arkkitehdin tavoitteeseen ja tarvittaessa löydetty yhteisymmärrys. Kirjaston mittava lasiseinä ja puurimaverhoilu ovat olleet keskustelua eniten herättäneitä asioita. Lasiseinä tuo mukanaan haasteita, esimerkiksi lämpö/auringonpaiste ja sen vaikutus lämmönsäätelyyn.

Oletko ollut mukana vastaavanlaisissa projekteissa aiemmin?

– En oikeastaan, enemmän on ollut peruskorjauskohteita. Tämä on uudiskohde ja lisäksi poikkeuksellinen, koska se on monen käyttäjän yhteinen.

Millaisena näet aukeavan Maunula-talon käyttömahdollisuudet, jos ajatellaan ihan tilojen puolesta, eli mitä täällä tullaan tekemään?

– Luulen, että tästä tulee maunulalaisten olohuone, monikäyttöistä toimintaa. Taloon tulee monitoimisali, jossa voi pitää teatteriesityksiä, harrastaa liikuntaa jne. Lisäksi tähän tulee puisto (erillinen puisto-osaston projekti, jonne vastuu siirtyy jossain vaiheessa). Puistoon tulee varmasti ulkoaktiivisuutta, yhteistä pihalla tehtävää toimintaa. Toiminnan ei tarvitse rajoittua sisälle eikä yhteen toimijaan. Mielenkiintoista tässä on nähdä, miten monen toimijan tilojen käyttö vaikuttaa. Tiloja käytetään yhteisesti, eli keskeistä tulee olemaan tehokkuus ja mahdollisimman suuri käyttöaste.

Millaisia terveisiä haluaisit kertoa lukijoille?

– Tästä tulee tyylikäs ja hyvä olohuone kaikille, myös Maunulan ulkopuolelta tuleville. Toivon tiloille aktiivista käyttöä!

Teksti ja kuvat: Heidi Aarnio