Maunula-talon toimintaideat muotoutuivat työpajoissa

Jonna Pennanen Historia, Maunula, Osallistava budjetointi, Osallistuva budjetointi, Suunnittelu, Työpajat, Uutiset, Vaikuttaminen, Verkkokysely

Asukastalo Saunabaarissa järjestettiin kaksi avointa ideointityöpajaa, joissa uudesta Maunula-talosta kiinnostuneet rakensivat ja kehittivät konkreettisia toimintaehdotuksia rakentuvaan taloon. Toimintaehdotuksien lähtökohtina olivat reilun kahdensadan Maunula-talon kyselyyn vastanneiden ideat, joista työpajoissa jalostettiin toimintaa. Työpajojen ehdotukset tulevat äänestettäväksi kaikille avoimeen verkkoäänestykseen. Verkkoäänestys aukeaa kesäkuun puolivälissä ja on avoinna aina elokuun 2016 alkuun saakka. Eniten ääniä saaneet ehdotukset toteutetaan Maunula-talossa osana sen ensimmäistä toimintavuotta 2017.


Ideoita taidefestareista rentoon oleskeluun

Porukka aloitti ideointi-illan rennoissa merkeissä tutustuen toisiinsa ja illan teemoihin. Pöytiin oli jaettu asukkailta kerätyt alustavat ideat ja ehdotukset ideoinnin lähtökohdiksi. Mitä toimintaa Maunula-talolle halutaan? Ketkä ovat mukana järjestelyissä, ja keille toimintaa suunnataan?

Keskustelua syntyi heti ensikättelyssä, näkökantoja vaihdeltiin ja uusia synnytettiin muiden osallistujien ideoista. Osa toivoi, että Maunula-talolla olisi ehdottomasti sinkkuiltoja alueen yksinasuville, toiset toivoivat laajennettua olohuonetta ja hengähdyspaikkaa perheeltä. Taloon ideoitiin asukkaiden voimin toteutettavia taidefestareita, elokuvailtoja ja kohtaamisia eri kulttuurien välille. Yhdessä ideointiryhmässä toivottiin, että asukkaat voisivat jakaa tarinoitaan omasta ja alueen menneisyydestä, lähiympäristöstä ja historiasta sekä esimerkiksi eri uskonnoista.

maunula_työpaja

Uudet tulijat osaksi Maunulan historiaa

Tohinan keskellä huomioitiin myös alueen uudet asukkaat, erilaiset kulttuurit ja maahanmuuttajataustaiset asukkaat. Pöydissä keskusteltiin ja mietittiin, kuinka erilaisiin tapoihin ja kulttuureihin voisi tutustua talossa. Eri vuodenaikojen juhlia voisi yhdistää, ja tällä tapaa kukin voisi oppia perinteitä ja uusia tapoja itselle vieraista maista.

– Olisi hienoa, jos eri kansallisuuksien edustajat tulisivat näyttämään esimerkiksi kutomataitojaan Maunula-talon kahvilaan, ideasta innostunut työpajalainen ideoi.

Keskusteluiden keskipisteenä vallitsi sana yhteisöllisyys. Työpajalla jokainen yhtyi siihen samaan, eli Maunula-talon ympäristö pyrittäisiin pitämään ehdottomasti mahdollisimman siistinä ja aurinkoisen maineikkaana sekä vieraanvaraisena.

 

Teksti ja kuva: Nilla Varpunen

Jaa Facebookissa tai Twitterissä