Asukasaktiivi Liisa Lohtander toivoo Maunula-talosta kaikkien yhteistä olohuonetta

Jonna Pennanen Maunula, Suunnittelu, Työmaa, Vaikuttaminen

Liisa Lohtander muutti Maunulaan 13 vuotta sitten. Hän ihastui alueen vehreyteen ja tunnelmaan. Maunula-talon suunnittelussa Liisa on ollut mukana asukasaktiivina.

Etsiessään ensimmäistä omistusasuntoa Liisa halusi vehreälle, rauhalliselle ja kylämäiselle alueelle. Alueeksi valikoitui Maunula.

– Pidän siitä, että täällä on kaikki lähellä, monenlaisia ihmisiä ja paljon tapahtumia. Maunulalaiset ovat aktiivista porukkaa.

Liisa Lohtander on Maunula-Seuran varapuheenjohtaja ja mukana myös Maunulan demokratiahankkeessa, joka etsii ja kokeilee uudenlaisia osallistumis- ja vuorovaikutuskeinoja, kuten kartoittaa ja kehittää alueen asukastiloja.

Maunula-talo on ollut demokratiahankkeen suurin ponnistus tähän mennessä ja ainutlaatuinen siinä mielessä, että ensimmäistä kertaa asukkaat saavat Helsingissä suunnitella kaupungin ylläpitämän kulttuuritalon toimintaa ja olla mukana päätöksenteossa.

 

Avoin, helposti lähestyttävä ja monipuolinen

Maunulan asukkaat ovat toivoneet, että kirjaston, työväenopiston ja nuorisoasiainkeskuksen toiminnat eivät jumittuisi omiin lokeroihinsa, vaan lomittuisivat kaikille yhteiseksi toiminnaksi.

– Haluaisimme Maunula-talosta paikan, joka on helposti lähestyttävä ja huomioi kaikenlaiset asiakasryhmät. Ja toivottavasti talo on auki mahdollisimman paljon, Liisa haaveilee.

Itse Liisa odottaa erityisesti uutta kirjastoa, Liisan 8- ja 11-vuotiaat pojat puolestaan uusia nuorisotiloja ja sen toimintaa.

– On myös hienoa, että saamme Maunulaan salin, jossa voi järjestää vaikka rockkonsertteja. Maunulassa ei ole tällä hetkellä sellaisia tiloja. Esimerkiksi Kärtsy Hatakan Maunula-levyn julkistamiskeikka piti järjestää ala-asteen juhlasalissa.

 

Asukasaktiivi on monessa mukana

Liisa on ollut mukana Maunula-talon suunnittelussa jo pitkään, säännöllisemmin viime syksystä lähtien. Hän päivittää mm. Facebookissa Maunula-talon sivuja ja Maunulan seinää.

Liisa on ollut myös mukana talon asukasedustajana strategiaryhmässä päättämässä talon viestintäsuunnitelmasta ja toiminatasäännöstä sekä järjestämässä työpajoja, joissa asukkaat ideoivat talon toimintaa.

– Seuraava asukastapaaminen järjestetään Saunabaarissa 18.8. Kannattaa tulla mukaan, sillä siellä valitsemme asukasedustajan Maunula-talon neuvottelukuntaan.

 

Teksti: Ulla Paukku
Kuva: Nilla Varpunen