Maunula-talo tarjoaa tulevaisuudessa laadukasta lähielokuvaa ja kuumia keskusteluja

Jonna Pennanen Neuvottelukunta, Osallistava budjetointi, Verkkokysely

Verkkoäänestys Maunula-talon toimintaideoista päättyi elokuun lopussa ja talon neuvottelukunta on kokoontunut ensimmäistä kertaa tiistaina 6.9.2016. Neuvottelukunnan tehtävänä on valita ideoista toteuttamiskelpoisimmat.


Asukasedustajia neuvottelukunnassa ovat usean kielen suvereenisti hallitseva tulkki Omar Bahat, asukasaktiivi ja toimittaja Marja Salmela, Maunulan tapahtumissa usein vaikuttava vapaaherra Tapani Kontiola, yhteisöllisiä taideprojekteja tuottava M-Cultin toiminnanjohtaja Minna Tarkka sekä idearikas Q-teatterin yleisötyövastaava Jaana Taskinen. Lisäksi paikalla ovat kirjaston edustajat Anne Dikert ja Heidi Aarnio, Antti Sarpo ja Tytti Tikkakoski nuorisoasiainkeskuksesta sekä Mari Larkovirta ja Ilkka Pietilä työväenopistosta. Lisäksi paikalla on Maunula-talon suunnittelusta väitöskirjatutkimusta tekevä tutkija Riikka Oittinen Helsingin yliopistosta.

Maunula-talosta toivotaan kaupunkilaisten foorumia

Maunulan kirjastonjohtaja Anne Dikert avaa tilaisuuden ja kertoo olleensa mukana ideoimassa Maunula-taloa jo kymmenen vuoden takaa.

– Alussa hanketta suunniteltiin kirjaston ja työväenopiston yhteisenä hankkeena, mutta kun nutalle tuli tilan tarvetta, niin saatiin poweria tähän hankkeeseen, Anne Dikert kertoo. Anne paljastaa, että se oli hänen uransa kohokohtia, kun kaivinkone vihdoin saapui Maunula-talon työmaalle, koska idea talosta on ollut ilmassa niin pitkään.

Neuvottelukunnan tehtävänä on käydä läpi osallistuvan budjetoinnin äänestyksen tulos ja suunnitella sen perusteella talolle ensi vuoden toiminnan runko. Maunula-talolle tullaan siirtämään neljä nuoriso-ohjaaja, neljä työntekijää kirjastolta, työväenopistolta kuusi työntekijää ja opetushenkilöstöä sekä noin 2000 opetustuntia työväenopistolta. Neuvottelukunnalla on mahdollisuus vaikuttaa näiden resurssien käyttöön. Mutta täysin vapaita käsiä neuvottelukunnalla ei kuitenkaan ole ja sen myös asukasjäsenet tietävät.

– Kyllähän me voidaan suunnitella vaikka Sputnikin lähettämistä avaruuteen, mutta kyllä ne raamit on olemassa, Tapani Kontiola kommentoi.

Illan aikana keskustellaan paljon talon tulevista linjauksista esim. tarjoaako Maunula-talo täysin maksutonta ohjelmaa vai voidaanko pääsymaksuja periä tarvittaessa. Syksyn aikana yhtenä tehtävänä onkin valmistella tilojen käytön periaatteet. Nuorisoasiainkeskus, kirjasto ja työväenopisto tulevat järjestämään toimintaa talolla, mutta asukkaiden toive on, että myös heillä olisi mahdollisuus ehdottaa ja tuottaa projekteja talolle.

– On oltava kaksi eri käytäntöä, jotka toimii rinnan, Minna Tarkka painottaa. – Se hiertää ajatuksissa, että syntyykö tästä foorumi, jota voidaan yhdessä hyödyntää, Tapani Kontiola pohtii.

Toiminnanjohtaja Antti Sarpo nuorisoasiainkeskuksesta kertoo, että nuorille taloon on suunniteltu alustavasti mm. nuorten pyörittämää kahvilaa, digitaalista pelaamista, kulttuuriareenaa ja bänditilaa. Työväenopiston tiedottaja Mari Larkovirta jatkaa, että työväenopiston tarjonta tulee alustavien suunnitelmien mukaan sisältämään musiikkitoimintaa, kuvataide- ja käsityöopetusta, näyttämötaiteen opetusta, kielten opetusta, yhteiskunnallisia aineita ja luentoja. Anne Dikert kertoo, että kirjaston painopiste sen sijaan on erityisesti lapsissa ja lapsiperheissä. Vuoden aikana talon toimintaa rikastuttavat asukkaiden antamat ideat.

Verkkoäänestykseen osallistui lähes 400 asukasta

Kokouksen lopuksi käydään läpi osallistuvan budjetoinnin äänestyksen tulokset. Verkkoäänestyksessä alueen asukkaat äänestivät aikaisemmin keväällä työstetyistä toimintaideoista mielestään parhaimpia. Ideoita ja ehdotuksia toimintaan kertyi reilu 200 ja niistä muotoiltiin työpajoissa konkreettiset toimintaehdotukset äänestykseen. Toimintaehdotuksista äänesti reilu 380 kaupunkilaista. Asukkaiden ideat ja niiden toteutus herättävät paljon keskustelua neuvottelukunnassa, mutta lopulta päädytään valitsemaan seuraavat ideat: Maunula tanssii ja soi – maunulalaisten oma juhlaviikko, kylmiä juomia ja kuumia keskusteluja tarjoava Café Maunula, laadukas lähielokuvateatteri Kino Maunula ja Maunula-talon vihreä takapiha.

Ensimmäisenä toimintaideoista tullaan toteuttamaan Maunula tanssii ja soi. Maunula-talon avajaisviikkoa vietetään 31.1.–3.2.2017, ja siihen idea Maunulan omasta juhlaviikosta sopii paremmin kuin hyvin!

Maunula-talon neuvottelukunta

Anne Dikert, Maunulan kirjasto, neuvottelukunnan puheenjohtaja
Heidi Aarnio, Maunulan kirjasto
Omar Bahat, asukasjäsen
Tapani Kontiola, asukasjäsen
Mari Larkovirta, työväenopisto, neuvottelukunnan sihteeri
Ilkka Pietilä, työväenopisto
Marja Salmela, asukasjäsen
Antti Sarpo, nuorisoasiainkeskus
Tytti Tikkakoski, nuorisoasiainkeskus (varalla)
Minna Tarkka, asukasjäsen
Jaana Taskinen, asukasjäsen
Kirsti Tuominen, asukasjäsen

Mikä on osallistuva budjetointi? Lue lisää: Osallistu

Tutustu tarkemmin asukasedustajiin! 

Jaa Facebookissa tai Twitterissä