Aamiaismuistoja Maunula-talossa

Veli-Matti Hurtig Näyttelyt, Uutiset

Neljä maunulalaista jakaa aamiaismuistonsa Afganistanista ja Suomesta. Installaatiot syntyivät työpajassa, jonka vetäjinä toimivat taiteilijat Babak Arzani ja Johanna Raekallio. Osallistujia kannustettiin tuomaan muistonsa moniaistisesti havaittavaksi käyttämällä ääntä, videota sekä kosketus- ja hajuaistia.

Näyttely on esillä Maunula-talon aulassa 9.6.-22.6.2018.

Faqir Mohammad Saifi on Kabulista ja harjoittaa tekee keramiikkaa Saunabaarin asukastalolla. Kultainen nuoruus on hänen ensimmäinen videoteoksensa. Se kuvaa lapsuudenmaisemaa, johon hän heräsi aamiaisen tuoksussa. “Heaven on earth on mother’s bosom / As we stood on our own, we lost paradise” (Bidel).

Mohammad Hosseini on kotoisin Zabulista ja asuu tällä hetkellä Auramon vastaanottokeskuksessa. Installaatio Oi niitä aikoja kuvaa vuoristoseudun hyytäviä aamuja, joita tandooriuuni lämmitti leivän tuoksulla. ”Kun pesukulho kiersi, me lapset tiesimme että ruoka oli valmiina”.

Riitta Granlund on kotoisin Helsingistä ja on Maunulan aktiiveja. Samettiaamiainen on muisto 60-luvun pienestä keittiöstä Meilahdessa, kun äiti tarjosi samettivelliä ennen kuin perheenjäsenet ryntäsivät kukin omalle suunnalleen töihin ja kouluun.

Sanna Valkiala on Maunulalainen taidemaalari, jolla on näyttelyssä kaksi installaatiota. Puurolautaset on muisto kesämökiltä, kun serkukset tulivat pöydän ääreen ja jokaiselle katettiin oma lempiaamiainen. Aamiainen olen minä kuva autuuden ja tuskan sävyttämiä aamuja, kun vastasyntyneen äiti tajusi itse muuttuneensa ateriaksi.

 

Jaa Facebookissa tai Twitterissä