”Olen lentänyt yksin pilvissä”

Veli-Matti Hurtig Näyttelyt, Uutiset

Olen lentänyt yksin pilvissä -runonäyttely on osa Helsingin kaupungin rahoittamaa projektia, jossa ikäihmisiä on johdateltu runouden maailmaan ja rohkaistu omien muistojen ja tunteiden käsittelyyn kirjoittamisen kautta.

Maunulan kirjaston ja Kustaankartanon residenssirunoilijat Miia Kontro ja Juha Rautio ohjasivat Kustaankartanon palvelukeskuksen ja Oulunkylän kotihoidon asiakkaille kahdesti viikossa runotyöpajoja. Työpajojen ja kotihoitovierailuiden lisäksi ikäihmiset saattoivat käydä Runoilijan vastaanotolla keskustelemassa runoista ja nostamassa runoja runoilijan hatusta.

Työpajoissa luettiin innokkaasti myös uusinta runoutta. Runot herättivät monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Eräs osallistuja kirjoitti palautteeseen toivovansa nimenomaan nykyrunouden esittelyä, ”että ikäihmiset pysyisivät ajantasalla, laitostuminen lykkääntyisi. Runotyöpaja on yksinäisyyden tehokasta torjuntaa.”

Myös kotihoidon asiakkaat ottivat runoilijat kiittäen vastaan: ”Minä ihan virkistyin näistä runoista ja teidän käynnistä. Monet ihmiset pelkäävät runoja”, eräs asiakkaista sanoi. ”Runoja täytyy tuoda ihmisille.”

Näyttelyn runot ovat kolmeltatoista kirjoittajalta. Työpajoissa syntyneissä teksteissä on muistoja elämän varrelta, säkeitä kadonneista ja löydetyistä maailmoista.

Alueellinen kokeilu toteutettiin Helsingin kaupunginhallituksen myöntämällä erityismäärärahalla. Tammikuussa näyttely siirtyy Kustaankartanon Kartanoravintolaan.

Runonäyttely Maunula-talossa 5.12.2018 – 4.1.2019

Julisteet

Runoilijat: Raakel Karhu, Hellin Lehtinen, Seija Peltola, Marjatta Peltoniemi, Annikki Piilonen, Senja Räsänen, Hele Taubert, Irma Virtanen

Graafinen suunnittelu Juha Rautio

Ikkunarunot

Runoilijat: Auni Aarnio, Irja Erikson, Tuula Järvikangas, Raakel Karhu, Hellin Lehtinen, Annikki Piilonen, Senja Räsänen, Hele Taubert, Hellevi Viitasaari, Irma Virtanen, Pirjo Wilenius

Yläkerran runovideo

Runo ja ääni: Tuula Järvikangas

Videon toteutus ja musiikki: Miia Kontro

 

Jaa Facebookissa tai Twitterissä