Maunulan kirjasto esittelee antiikin elämää ja erotiikkaa

Veli-Matti Hurtig Historia, Kirjasto, Månsas, Maunula, Maunula-talo, Oppiminen

Jos kesälukuvinkkejä kaipaat, niin nyt kannattaa tulla käymään Maunulan kirjastossa. Kirjastoharjoittelija Anna Majanen on nimittäin koonnut sinne heinäkuun ajaksi näyttelyn antiikin kirjallisuudesta. Mukana on esimerkiksi runoja, näytelmiä ja kirjeitä, historiaa ja erotiikkaa.

Roomalaisessa kirjallisuudessa on paljon sellaista kuvausta, joka saattaa nykylukijassa herättää huvittuneisuutta vanhentuneiden ajatusten ja erilaisten uskomusten vuoksi. Paljon on myös täysin ajatonta, ja niin suorasukaista tekstiä, että nykylukija saattaa punastua.

  • Olen valinnut teoksia, joissa sisältö on vakavampaa ja toisaalta sellaisia, jotka on selvästi kirjoitettu pilke silmäkulmassa. Yllättävän suorasukaista tekstiä erotiikasta ja ihmissuhteista on tuohon aikaan kirjoitettu, kertoo Majanen, joka on itse opiskellut Helsingin yliopistosta latinan kieltä ja Rooman kirjallisuutta. Opinnäytetyönsä hän teki elämännautiskelija Horatiuksen runoudesta. Horatiukselle elämä olin tässä ja nyt. Huomisesta kun ei koskaan voi tietää.

Näyttelystä selviää myös se, keitä olivat Catullus, Vergilius, Ovidius ja Cicero ja Seneca tai se, että Plinius nuoremmalta on säilynyt ainoa tunnettu silminnäkijäkuvaus Pompeijn tuhosta. Tapahtumasta, jossa tulivuodenpurkaus peitti kaupungin alleen vuonna 79. Hänen enolleen Plinius vanhemmalle kävi samassa rytäkässä huonommin. Ennen sitä hän ehti kuitenkin kirjoittaa kuolemattomat sanat, jotka löytyvät nykyisistä fraasikokoelmista: nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prodesset. Mikään kirja ei ole niin huono, ettei siinä olisi hyödyllisiä kohtia.

Jaa Facebookissa tai Twitterissä