Kaisa lähtee maailmalle

Veli-Matti Hurtig Uutiset

Maunula-talon tuottajana toiminut Kaisa Kukkonen on into ylimmillään. Ovet tanssin maisteriopintoihin Saksaan Frankfurtiin aukenevat syksyllä. Ennen lähtöä hän lupautui kertomaan työstään Maunula-talossa.

Tervehdys Kaisa, kerrotko itsestäsi?

  • Olen kulttuurituottaja, tanssija, tanssin opettaja ja kontakti-improvisaation opettaja. Olen ollut töissä Maunula-talossa viime lokakuusta lähtien.

Miten päädyit tänne töihin?

  • Ehdin olla Mediakulttuuriyhdistys m-cultin tuottajana Maunulassa kolme vuotta. Sitä kautta minut pyydettiin sitten tänne, koska Maunula-talo ja Saunabaari olivat tulleet jo tutuiksi. M-cultin projekti oli osa Helsingin malli -hanketta ja siinä haettiin taiteilijoita ympäri Eurooppaa luomaan yhteisöllistä mediataidetta Maunulaan. Eri pituisten taitelijaresidenssien aikana valitut tekijät loivat Maunulaan taideprojekteja, joihin asukkaat saivat osallistua. Näiden tavoitteena on ollut lisätä yhteenkuuluvuutta, osallisuutta ja saada uusia ryhmiä taiteen pariin.

Mitä tehtäviisi on kuulunut Maunula-talossa?

  • Olen ollut mukana erityisesti tapahtumatuotannossa ja suunnittelutyössä. Täällä yleisö on itse voinut vaikuttaa, millaisia tapahtumia talo järjestää. Ensin ihmiset ovat saaneet netissä ideoida ja esittää toiveitaan. Sitten niistä on äänestetty.  Lopulta syksyn asukastilaisuudessa, Avoimessa foorumissa, voittaneet ja toteutuskelpoiset ideat on julkistettu. Niiden pohjalta oma työni sitten on alkanut rakentua. Tälle vuodelle haluttiin markkinoita, lastenohjelmaa, hyvinvointitapahtumia ja kahvilan sisustuksen uudistamista.

Miten tapahtumien suunnittelu etenee talon sisällä?

  • Niitä organisoidaan yhdessä henkilökunnan kanssa muun muassa tapahtuma- ja viestintäryhmässä sekä asukasneuvottelukunnan kokouksissa. Jälkimmäisissä on mukana myös asukkaiden edustajia. Talon kolme toimijaa, kirjasto, työväenopisto ja nuorisotalo, ovat myös mukana keskusteluissa ja usein myös järjestelyissä mukana. Myös alueen muut yhteisöt voivat olla osallistumassa ja tekijöinä.  Oma roolini on etsiä esiintyjät, pohtia rahoituskuviot, sopia aikataulut ja esitellä prosessia talon sisällä. Pikkuhiljaa ohjelma siitä sitten tarkentuu ja saa lopullisen muotonsa. Tarkoitus kaikella tällä on, että yksi tuottaja ei päätä, mitä talossa tapahtuu, vaan pyritään mahdollisimman pitkälti kaikessa avoimuuteen ja osallistamiseen.

Mistä rahat näihin tapahtumiin tulee?

  • Budjetti tulee kaupungin yleisiltä kulttuuripalveluilta. Se tarkoittaa sitä, että tapahtumissa­­ on aina oltava jonkinlainen kulttuurinen elementti mukana.

Mitä muutoksia haluaisit Maunula-taloon?

  • Olisi todella hienoa, että taloon saataisiin enemmän vapaaehtoistoimintaa ja vielä enemmän yhteisöllistä meininkiä. Vapaaehtoisista pitää kuitenkin pitää huolta ja siihen tarvittaisiin taloon oma henkilönsä. Tällä hetkellä siihen ei ole varattu resursseja.

Mitä talon omia tapahtumia on nyt syyskaudella tulossa?

  • Esimerkiksi Taiteiden yötä, Pohjoista klubia, kokemuksellista taidetta, hyvinvointiin liittyvä päivä, Maunulan markkinat ja lapsillekin on luvassa ohjelmaa.

Millaista on ollut olla töissä Maunulassa ja Maunula-talossa?

  • Tämä on ollut todella hyvä paikka tehdä töitä ja täällä on hyvä meininki. Maunulassa on muutoinkin vahva yhteisöllinen vire. Eri projektien kautta olen tutustunut täällä paljon erilaisiin ihmisiin. Yhteisöjä yhdistävän ja osallistavan taiteen tekeminen on minun juttuni.  Maunulassa on monia aktiivisia asukkaita, mutta paljon myös niitä, jotka vielä pitää saada mukaan.

Kiitos haastattelusta ja onnea matkaan!

  • Kiitos!
Jaa Facebookissa tai Twitterissä