Maunula-talon asukaskonkarit: Hyppy tuntemattomaan kannatti

Veli-Matti Hurtig Asukkaat, Ehdokkaat, Maunula, Maunula-talo, Neuvottelukunta, Osallistuva budjetointi

Tapani Kontiala ja Minna Tarkka istuvat Maunula-talon kolmannen kerroksen ryhmätila Sinissä. Heillä on hetki aikaa keskustella siitä, miten kolmivuotinen pesti Maunula-talon neuvottelukunnassa on sujunut ja miltä heistä talon toiminta näyttää nyt. Lokakuussa molempien asukasedustus siinä päättyy, ja syksyn avoimessa foorumissa on aika valita heille seuraajat. Vaikuttamistyö Maunulan alueella ei kummaltakaan varmasti kuitenkaan siihen lopu.

Maunula-talon neuvottelukunta suunnittelee talon toimintaa yhdessä työntekijöiden kanssa. Sen asukasjäsenet toimivat alueen asukkaiden ääninä. Jäsenet pääsevät vaikuttamaan ja päättämään talon tapahtumista sekä ideoimaan yhdessä uutta. He voivat myös tarttua talon kipukohtiin.

– Neuvottelukuntatyössä on mahdollisuus osallistua eri työryhmiin.  Niiden kautta pääsee myös konkreettisesti vaikuttamaan talon asioihin. Erilaisia kokoonpanoja voidaan perustaa myös erilaisten tapahtumien ympärille, kertoo Minna, jonka Maunula-aktiivisuus on huomattu. Sen takia häntä myös pyydettiin alun alkaen mukaan Maunula-talon ensimmäiseen neuvottelukuntaan. Samoin kävi Tapanille.

  • Saunabaari-yhteisön kautta tänne päädyin. Päätin työurani jälkeen, että kokoustaminen saa omalta osaltani olla nyt ohi. Sen verran paljon sitä tuli aikoinaan tehtyä. Toisin vain kävi, kertoo Tapani pilke silmäkulmassa ja jatkaa, ettei varsinainen kokoustaminen todellisuudessa vie kuin satunnaisesti pienen siivun ajasta.

Vapaaehtoistyössä paukkuja kannattaa pistää oman jaksamisensa ja kiinnostustensa mukaan.  Tapanin asukasaktiivisuus täyttää parikymmentä vuotta, maunulalaisuus taas neljäkymmentä.  Mediapajalla monitoimimies on tuttu näky: silloin kun talonmiestä, kuljetusapua tai vaikka haastattelijaa työntekijän valintaan tarvitaan, Tapani on paikalla. Maunulan Musa ja makkara –tapahtuman, Maunula-päivän ja koululla pidettävän Leijonien jääjuhlan järjestelyissä hän on ollut jo vuosia mukana. Lisäksi hän on Maunula-Seura ry:n toiminnantarkastaja.

  • Viime vuonna olin mukana Maunula-talon Viron itsenäisyyspäivän järjestelyissä. Takana on myös puolentusinaa yhteislaulutilaisuutta, joita olen ollut organisoimassa. Olen myös mukana Pohjoisen klubin suunnitteluryhmässä.

Maunulassa on imua

Minna toimii Mediakulttuuriyhdistys m-cultin toiminnanjohtajana. Maunulalainen hän on ollut reilut kymmenen vuotta. Maunula vaikutti heti kättelyssä sopivalta asuinpaikalta.

  • Tiesin etukäteen, että täällä on hauska yhteisöllinen ja keskusteleva meininki. Tiesin myös Nettimaunula-hankkeen. Sitä kauttahan tänne jäi elämään Mediapaja, nettipiste, jossa ohjaus ja tuki ovat asiakkaille ilmaista. Se on aivan poikkeuksellisen hieno juttu ja tarpeen monille ikäihmisille, joilla ei ole kotona konetta.  

Minnalle yhteisöllisyys on tuttua muun muassa m-cultin kautta.  Osallisuuden teemat ovat vahvasti mukana yrityksen tuottamissa mediataideprojekteissa. Taitelijat eivät tee vain taidetta yleisölle, vaan yleisö pyritään ottamaan mukaan taiteeseen ja sitä kautta saamaan myös uusia harrastajia taiteen pariin. Minna ja m-cult olivat mukana kolmivuotisessa Helsingin malli –hankkeessa. Siinä kaupunki kannusti taidelaitoksia ja taiteen ammattilaisryhmiä toimimaan seiniensä ulkopuolella eri kaupunginosissa yhteistyössä alueen asukkaiden ja yhteisöjen kanssa.

M-cult haki taiteilijoita ympäri Eurooppaa luomaan yhteisöllistä mediataidetta Maunulaan. Eri pituisten taitelijaresidenssien aikana valitut tekijät loivat Maunulaan taideprojekteja, joihin asukkaat saivat osallistua. Taiteilijaresidenssin ideana on se, että taiteilija työskentelee määrätyn ajanjakson tietyssä paikassa poissa kotoaan. Päästessään eroon arkisesta ympäristöstä velvoitteineen hän voi rauhassa keskittyä esimerkiksi uuden teoksen kehittelyyn tai tuotantoon.

Projektissa oli kaikkiaan mukana yli 300 osallistujaa ja yhteisöä. Maunula-talo oli yksi paikallisista yhteistyökumppaneista. Aloitusvaiheessa talo oli vielä viimeistelyä vaille valmis. 

  • Me todella odotimme talon valmistumista.  Ensimmäisen vuoden taiteilijat tulivat taloon kypärät päässä. Täällä oli vielä siinä vaiheessa rakentaminen käynnissä. Paljon ehdimme tehdä kolmessa vuodessa: oli näyttelyitä, tapahtumia, elokuvaesityksiä ja seminaareja.  Eurooppalaisen verkoston ihmiset tuotiin muun muassa päiväksi Metsäpurosaliin.

Omat ideat esiin

Maunula-talon neuvottelukunnassa on mahdollisuus saada myös omia ehdotuksiaan läpi. Minnan ansioksi on luettava avoimen tapahtuma-alustan ideointi. Koeluontoisesti se otettiin käyttöön talon avajaisfestivaaleissa. Avoimen haun kautta haettiin esiintyjät avajaisviikolle.

  • Kyllä siinä jännitettiin, miten tekniikka ja muu toimii, ja mitä sitten tapahtuu, kun ihmiset ottavat tämän talon haltuun. Nyt jälkikäteen voi sanoa, että kaupunkilaiset ja lähialueen asukkaat ovat ottaneet tämän hyvin vastaan. Ihmiset eivät voi vain ehdottaa tapahtumia, vaan he voivat järjestää niitä tänne myös itse. Siitä on tullut iso osa talon profiilia, sanoo Minna ja kertoo uskovansa vahvasti avoimeen ja osallistavaan toimintaan.

Tapani puhuu myös avoimen tapahtumatuotannon puolesta.

  • Silloin kun sitä toimintasuunnitelmaa kirjoitettiin, ei todellakaan ollut tietoa, miten tämä tulee toimimaan. Piti kehittää kaikki pelisäännöt puhtaalta pöydältä; ihan siitä miten tiloja varataan, kelle tiloja annetaan ja kuka tilavarauksia organisoi. Kaikki se kannatti tehdä. Tänä päivänähän avoimen alustan kautta toteutetaan talossa enemmän toimintaa kuin Maunula-talon osallistuvan budjetoinnin kautta.

Minnan mukaan kaupungin muut kulttuuritalot ovat tosi tarkkaan seuranneet Maunula-talon kehitystä. Vaikka niiden toimintamalli on erilainen, jotkut ovat ottaneet jo samoja avoimen osallistumisen elementtejä tuotantoonsa.

Osallisuus vaatii työtä

Paljon keskustelua herättää myös käytettävissä olevat resurssit.  Samaan aikaan hallinnon jäykkyys voi myös julkisella puolella hidastaa yksittäisten asioiden edistymistä. Molempien kokemus kertoo myös sen, että osallisuuden tuottaminen vaatii työtä.

– Usein ajatellaan, että osallistaminen ja ihmisten mukaan tulo tapahtuu kuin itsestään; vaan ei se niin mene. Tarvitaan vuorovaikutusta ja aktiivista läsnäoloa. Maunulassa on vielä paljon ryhmiä, jotka eivät ole mukana.  Osalle ihmisistä on edelleen näkymättömiä kynnyksiä, sanoo Minna.

Samoja latuja kulkee myös Tapanin pohdinta.

– Kaupungin resurssointi ja niukka taloudellinen tuki harmittaa. Samojen rakenteellisten ongelmien parissa on painittu jo pitkään, harmittelee Tapani, joka on asiasta tehnyt myös aloitteita päättäjien suuntaan.

– Siihen nähden, millä resursseilla tapahtumia organisoidaan, talo on oikea menestystarina. Tästä on tullut todellinen kokeilevan toiminnan talo, jatkaa Minna.

Perehdytystä tarjolla

Mitkä ovat sitten olleet teille mieleenpainuvimpia hetkiä Maunula-talossa?

– Tykkäsin todella paljon kevään markkinoista, ensimmäisestä Taiteiden yöstä ja tietysti avajaisfestivaaleista. Maunula Elektronik -tapahtumassa me talon väki tajusimme, että tämähän toimii. Juuri tätä me halusimme. Se oli riemullinen ja hieno hetki, hehkuttaa Minna.

– Olen ollut mukana monessa Pohjoisen klubin tapahtumassa. Niissä tehdään kokeellista kulttuuria rennolla meiningillä. Koskaan niissä ei ole ollut minkäännäköisiä järjestyshäiriöitä. On ollut todella hienoa olla mukana järjestämässä talolle hyvin monen näköistä ohjelmaa.

Mitä sitten neuvottelukunnan jälkeen?

– Tulen työskentelemään edelleen Maunulan hyvien juttujen äärellä. Tarkoitus on jatkaa taidetoimintaa vastaavilla taideteemoilla kuin tähän asti. Siitä seuraa varmasti kiinnostavia sisältöjä myös Maunula-talolle, kertoo Minna.

– Maunulassa on nyt monta hyvää osallistumisen paikkaa. Paljon tekemistä riittää ja mukana aion olla tiiviisti. Talon tapahtumaryhmässä jatkan vielä, jatkaa Tapani. 

Lopuksi Minna ja Tapani antavat lupauksensa uusille asukasjäsenille, että he perehdyttävät heidät hyvin uuteen hommaan. Maunula-talossa on rakennettu paljon hyvää, mutta uusille ideoille ja tulijoille on myös tilaa.

– Maunula-talo on nostanut maunulalaisen yhteisöllisyyden aivan uudelle tasolle, sanoo Minna lopuksi.

Oletko kiinnostunut asettumaan ehdolle neuvottelukuntaan vuodelle 2020? Ilmoittautumiset ja lisätietoja; emmi.komlosi@hel.fi

Jaa Facebookissa tai Twitterissä