Mennikäisten Metsä – Kuvia Helsingin Keskuspuistosta Maunulasta Pitkäkoskelle

Anne Pietarinen Näyttelyt

Rakkaudesta kuusikkoon


Onni on asua Helsingin kauniin ja vähän villin Keskuspuiston lähellä. On pyöräteitä ja kuntoilureittejä ja Pirkkolan Metsäsali hienoine kuntolaitteineen. Kuntosalin katto on sininen ja valkoinen tai pilvenharmaa, joskus saa taivaalta suihkun tai hoitavan lumihiutalenaamion. Polkujen varrella voi katsella ylös kohti puiden vihreyttä ja miettiä oliko se laulaja mustarastas vai laulurastas. Ja ihailla korpin kekseliäisyyttä, kun se hoksasi käyttää Pirkkolan kenttien valoja kaiuttimina julistuksilleen.


Yhtenä kesäiltana löytyi sivupolkuja Maunulan metsän keskeltä, puron ja lammikon vierestä. Polun varrella oli myrskyjen tekemiä puuveistoksia ja kantotaidetta. Innostuin niiden kuvaamisesta. Lumouduin noista metsäpoluista niin että eksyin ja vaeltelin kesäiltojen valossa ja hämärässä tuntikausia kuvaillen luonnon monimuotoisia näkymiä ja pieniä yksityiskohtia.


Kerroin kuvausretkistäni ystävilleni ja läheisilleni, näytin kuvia ja hekin innostuivat. Sain vaellusoppaan, Pepi Kurlinin, joka tunsi Keskuspuiston polut ja alueet ja löysi upeita kuvauskohteita. Vaelsimme syyskuusta joulukuulle kuvaamassa Haltialassa, Ruutinkoskella, Pitkäkoskella, Pakilan ja Paloheinän metsissä. Joskus mukana oli Lilli-koira, joskus kohtasimme muita koiria, jotka suostuivat ystävällisesti malleiksi, joiltakin sain haukut kaupan päälle.
Seppo Kilgast maalasi Keskuspuiston maisemia metsäkuvien inspiroimana ja lumitalvien maalauksiakin löytyi työhuoneesta.


Risto Leskinen kuvasi Maunulan ja Pakilan alueen metsiä dronella, niin syntyi video Kuin haukan lento. Risto Leskinen työskentelee IT-alalla.


Annikki Kilgast on FM (Helsingin yliopisto, taiteiden tutkimus) ja tekee taittoa ja ulkoasusuunnittelua sekä kuvitustöitä. Valokuvauksen, kuvankäsittelyn ja visuaalisen viestinnän opintoja täydennyskoulutuksissa yliopistossa ja työväenopistossa.


Seppo Kilgast valmistui Taideteollisen korkeakoulun valokuvaukselta 1988. Hän oli ensimmäinen Taideteollisessa korkeakoulussa, joka teki lopputyönsä digitaalisessa muodossa. Osa lopputyöstä on Suomen Valokuvataiteen museon kokoelmissa. Seppo Kilgastin portfolio on Suomen Kansalliskirjaston kokoelmissa digitaalisessa muodossa. Portfolio sisältää maalauksia, piirroksia ja valokuvia.

Maunula-talon näyttelytila 2. krs. ja video, Kuin haukan lento 3. krs.  4-29.2020


Annikki Kilgast, Seppo Kilgast, Pepi Kurlin, Risto Leskinen

Jaa Facebookissa tai Twitterissä