Saamen lippu.

Saamelaisten kansallispäivänä soi saamelainen musiikki

Virpi Vedenkannas Uutiset

Saamelaisten kansallispäivää vietetään lauantaina 6. helmikuuta. Kansallispäivän innoittamina haluamme tuoda esiin saamenkielistä nykymusiikkia, joka ammentaa vaikutteita esimerkiksi Saamenmaan kulttuurista, joikuperinteestä ja pohjoisen luonnosta. Maassamme työskentelee useita kiinnostavia saamelaisartisteja, jotka julkaisevat saamenkielistä nykymusiikkia pohjoissaameksi, inarinsaameksi tai koltansaameksi. Suomessa saamenkielistä musiikkia julkaisee mm. tuotantoyhtiö Uksi Production, jonka artisteihin kuuluvat ainakin Ánnámáret, Ailu Valle, Amoc ja Ravggon.

Saamelaismuusikko Ánnámáret (Anna Näkkäläjärvi-Länsman) julkaisee saamelaisten kansallispäivänä uuden levyn nimeltään Nieguid duovdagat (Kuvitteelliset maisemat). Kokonaisuus yhdistelee perinteiseen joikuun elektronista musiikkia, jouhikkoa ja shakuhachi-huilua ja kuljettaa kuulijansa voimakkaan kokemuksellisiin maailmoihin musiikin ja kuvan keinoin. Ánnámáretin singlejulkaisu Jearrat máttaráhkus – Ask the foremothers, tarjoilee pienen maistiaisen uudesta kokonaisuudesta ja se on nähtävissä ja kuunneltavissa täällä.

Ánnámáret. (Kuva: Marja Viitahuhta)

Rap-artistit Amoc (Mikkâl Morottaja) ja Ailu Valle yhdistävät loppuvuodesta julkaistavalla albumillaan kahta saamen kieltä: inarinsaamea ja pohjoissaamea. Levyn ensimmäinen single Horagállis (Ukkosen jumala) julkaistiin jo vuodenvaihteessa. Kappaleen kertosäkeessä inarinsaame ja pohjoissaame vuorottelevat, mutta tekijöiden mukaan ne kertovat silti samaa tarinaa. Saamelaisille pyhää Ukonsaarta on häpäisty turistikohteena jo vuosikymmenien ajan ja kappaleen lyriikoissa artistit kanavoivat Ukkosen jumalan patoutunutta vihaa. Horagállis on kuunneltavissa Amocin YouTube -kanavalla täällä.

Ailu Valle (Kuva: Marko Vasara) ja Amoc (Kuva: Tarmo Lehtosalo)

Saamelaisen nykymusiikin kentältä löytyy monia muitakin kiinnostavia tekijöitä. U’lljan & Saauj Cool Band on kolttasaamelaisen Heidi Gauriloffin kokoonpano, jonka viime vuonna ilmestynyt pitkäsoitto Oocci on kuunneltavissa Saamelaisen musiikkiakatemian sivuilta.

Lue lisää saamelaiskulttuurista verkossa:

Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida sijaitsee saamelaisten kotiseutualueella Inarissa. Siidan näyttelyt ja tapahtumat esittelevät monipuolisesti ikiaikaista saamelaiskulttuuria, arktista luontoa ja pohjoisia elinoloja. Tutustu Siidaan täällä.

Elokuvafestivaali Skábmagovat tekee kunniaa alkuperäiskansojen elokuville ja lisää tietoisuutta arktisesta alueesta ja saamelaisesta kulttuurista. Festivaali tarjoaa alustan alkuperäiskansojen elokuvien maailmanlaajuiselle esittämiselle ja tuo festivaalikävijän saataville elokuvataidetta, jota valtamedioissa harvemmin näkee. Elokuvafestivaali järjestetään vuosittain Inarissa ja sillä on erityisen suuri merkitys saamelaisen elokuvatuotannon levittämiselle. Lue lisää täältä.

Saamelaiskulttuurikeskus Sajos on Suomen saamelaisten parlamenttitalo, kulttuuri-, koulutus- ja osaamiskeskittymä, jossa saamelaiskäräjät kokoontuvat. Inarissa sijaitseva Sajos on Suomen saamelaisten itsehallinnon sekä elävän ja kehittyvän saamelaiskulttuurin symboli, jonka keskeisenä toiminnallisena tarkoituksena on sekä vaalia perinteistä kulttuuria, että kehittää ja uudistaa saamelaista yhteiskuntaelämää. Lue Sajoksesta lisää täältä.

Hyvää saamelaisten kansallispäivää kaikille!
Buori sámi álbmotbeaivvi buohkaide!
Pyeri säämi aalmugpeivi puohháid!
Šiõǥǥ saaʹmi meersažpeiʹvv pukid!

Saamen lipun kuva: Sámediggi | Saamelaiskäräjät | The Sámi Parliament

Jaa Facebookissa tai Twitterissä