Terhi Vaimala tanssii.

Hetki-festivaali täytti Maunula-talon luovalla liikkeellä

Virpi Vedenkannas Uutiset

Mitä tanssi-improvisaatio on? Miltä se näyttää? Miltä se tuntuu? Näihin kysymyksiin vastauksia tarjoili 14. maaliskuuta järjestetty Hetki-festivaali, jonka työpajat, esitykset ja keskustelut tutustuttivat katsojat tanssi-improvisaatioon taidemuotona. Festivaali järjestettiin etätapahtumana, jota yleisö pääsi seuraamaan suorana lähetyksenä Maunula-kanavalta.

Päivän ensimmäinen ja kaikille avoin työpaja ”Sukelluksia tuntemattomaan – soolotyöskentely loputtomana seikkailuna” oli konkreettinen sukellus luovaan liikkeeseen, omaan tilaan, itsensä kuuntelemiseen ja tanssilliseen ajatteluun. Työpajan toteutuksesta vastasi ohjaaja Pia Lindy.

”Tanssi-improvisaatio lähtee itsestä”, Lindy kiteytti. ”Tanssin aikana voi kuunnella niitä tunteita, joita on mielessä juuri tänään, ja samalla tulla tietoiseksi tilasta, jossa parhaillaan on. Se on vuoropuhelua tanssijan, tilan, liikkeen ja meneillään olevan hetken välillä.”

Festivaali-illan sooloesityksistä vastasivat tanssijat Beniamino Borghi, Jussi Ulkuniemi ja Terhi Vaimala. Jokainen esitys oli elävä esimerkki tanssi-improvisaation monimuotoisuudesta ja sen kyvystä olla aina erilainen ja alati muuttuva. Hetket vaihtuvat toisiin, tunteet tulevat ja menevät, ja jokainen tanssija kokee tanssin omista lähtökohdistaan käsin aina eri tavoin.

”Tanssi-improvisaatiossa on kyse itsetutkiskelusta”, Borghi kiteytti illan päättäneessä loppukeskustelussa. ”Se antaa mahdollisuuden tutkia omaa itseään, ilmaisuaan, luonnettaan ja persoonallisuuttaan. Tanssilla voi tulkita, mitä haluaa sanoa, löytää tai ymmärtää.”

Tanssin spektrillä tanssi-improvisaatio ja suunniteltu koreografia asettuvat vastakkaisiin ääripäihin. Koreografiassa jokainen liike on ennalta mietitty, mutta improvisaatiossa tanssi syntyy spontaanisti hetken, tilan, liikkeen ja tanssijan sisäisen kokemuksen inspiroimana.

”Tanssi-improvisaatio tarjoaa tanssijalle mahdollisuuden tilanteen kokemiseen ja mahdollisuuden elää liikkeen kautta tunteiden ja hetken läpi”, Ulkuniemi kuvasi.

Beniamino Borghi avasi Festivaalin iltaohjelman vaikuttavalla soolollaan.
Jussi Ulkuniemen tulkinta oli väkevää ja lihallista.
Terhi Vaimala inspiroitui liikkeestä ja otti tilan haltuun.

Jäikö festivaali näkemättä?

Jos et päässyt sunnuntaina striimin äärelle, vielä ei ole liian myöhäistä! Työpajan ja esitysten taltioinnit ovat katsottavissa Maunula-kanavalla 29.3. saakka.

Avoin improvisaatiotyöpaja: Sukelluksia tuntemattomaan – soolotyöskentely loputtomana seikkailuna – Katso tallenne tästä.

Kolme sooloa ja keskustelu esiintyjien kanssa– Katso tallenne tästä.

Haluamme kuulla millainen kokemuksesi Hetken parissa oli. Kerro se meille ja jätä yhteystietosi, jos haluat tulevaisuudessa kuulla Hetki-festivaalista ja/tai Maunula-talosta ja tapahtumista lisää! Jätä palautetta.

Teksti: Virpi Vedenkannas
Kuvakaappaukset: Videotallenne / Jaakko Tiikasalo
Otsikkokuva: Yksityiskohta Terhi Vaimalan esityksestä (Jaakko Tiikasalon videotallenne)

Jaa Facebookissa tai Twitterissä