Polku Keskuspuistossa.

Maunula-talon keskuspuistoilloissa keskusteltiin lähiluonnosta

Virpi Vedenkannas Uutiset

Keskuspuisto on helsinkiläisille tärkeä luonto- ja ulkoilualue, jonka säilymistä valtaosa kaupunkilaisista toivoo. Siksi ristiriitoja syntyy aina, kun yleiskaava uhkaa nakertaa metsäalueita rakennuspaikkojen tieltä. Kuntavaalien alla aihe on jälleen ajankohtainen. Keskuspuistoa uhkaava kaupunkisuunnittelu jakaa myös poliittisten päättäjien mielipiteitä eikä aiheesta olla yksimielisiä aina saman puolueen sisälläkään.

Maunula-talolla järjestettiin maalis- huhtikuussa kaksi keskuspuistoiltaa, jotka lähetettiin suorina lähetyksinä Maunula-kanavalla. Ensimmäinen ilta oli omistettu luonto- ja kaavoituskysymyksille ja toinen lähiluonnon terveysvaikutuksille ja virkistyskäytölle. Asiantuntijoiden puheenvuorojen jälkeen aihetta kommentoi joukko kunnallisvaaliehdokkaita ja yleisö osallistui keskusteluun Maunula-kanavan livechatissa. Tilaisuuksien juontajina toimivat Susanna Pitkänen Keskuspuistoryhmästä ja Hanna Temmes Maunula-seurasta.

Susanna Pitkäsen edustama Keskuspuistoryhmä organisoitui vuonna 2016, jolloin yleiskaavaan tehdyt suunnitelmat uhkasivat leikata Keskuspuistosta laajoja alueita. Ryhmän saavuttama torjuntavoitto oli Pitkäsen mukaan merkittävä. Osa metsästä säästyi, vaikka ihan kaikkea ei saatukaan pelastettua.

”Helsinkiläiset pitävät Keskuspuistoa keskeisenä virkistysalueena ja henkireikänä eivätkä he halua, että siihen kajotaan”, Pitkänen totesi. ”Nakertamisen sijaan asukkaat toivovat, että metsää kehitettäisiin ja vaalittaisiin.”

Yleisö tuntui olevan Pitkäsen kanssa samoilla linjoilla. Lähiluonto on aina ollut helsinkiläisille tärkeä, ja pandemia-aikana sen arvostus on noussut jopa entisestään. Koronavuosi on koetellut ihmisten jaksamista ja luonnossa liikkuminen on ollut monille paras tapa palautua kunnolla työn ja arjen kuormituksesta.

Jos sinä haluat puolustaa Keskuspuiston luonto- ja viheralueiden säilymistä, vaikuta kuntavaaleissa! Keskuspuistoilloissa aihetta kommentoi 21 poliitikkoa yhdestätoista eri puolueesta ja tallenteet ovat katsottavissa Maunula-kanavalla.

Katso Keskuspuiston luonto- ja kaavoitusilta täältä.
Katso Keskuspuiston virkistys- ja kulttuuri-ilta täältä.

Maunula-talo järjesti Keskuspuistoillat yhteistyössä Keskuspuistoryhmän kanssa ja tapahtumat olivat osa maunulaisten Maunula-taloon toivomaa ohjelmistoa.

Teksti: Virpi Vedenkannas
Kuva: Maija Hakanen

Jaa Facebookissa tai Twitterissä